ČVUT – VŠE

První souboj tohoto hracího týdne obstarala dvojice pražských univerzit. Večerní klání mezi ČVUT a VŠE slibovalo, i přes už jistý postup Vysoké školy ekonomické, zajímavou podívanou.

Kdo si myslel, že ekonomové s postupem v kapse utkání vypustí, tak se šeredně zmýlil. Hosté do zápasu vstoupili výborně a během 10 minut nasázeli domácím 3 branky. Nic nenasvědčovalo tomu, že by si hráči VŠE nechali pokazit svou stoprocentní bilanci.

Ani ve druhé půli nenechávali hosté nic náhodě a ve 34. minutě, zásluhou Veselovského, lovil domácí brankář Tarr míč ze sítě již po čtvrté. I když domácí dokázali 8 minut před koncem zaznamenat čestný úspěch, konečné slovo měli hosté, jelikož minutu před koncem zarovnal skóre na konečných 1:5 Ondřej Žežulka.

Kromě famózní jízdy VŠE, která zakončila účinkování ve skupině s celkovým skóre 17:5 a 12 body na kontě, jsme v utkání viděli také 5 žlutých karet, což podtrhlo atmosféru tohoto derby.

 

ČVUT – VŠE 1:5 (0:3)

Branky: 42. Mates (Šplíchal) – 3. Hochman (Žežulka O.), 6. Wolf (Valášek), 13. Žežulka O. (Wolf), 34. Veselovský (Lovás), 49. Žežulka O. (Žežulka J.) Žluté karty: 29. Svoboda, 41. Bělovský – 29. Vymetal, 44. Blažek, 47. Lovás Rozhodčí: Laštovička - Cílek

 

ČVUT: Tarr – Bělovský, Šíma, Svoboda, Vlnař, Mates, Šplíchal, Juřík, Hadraba

VŠE: Žežulka J. – Blažek, Lovás, Valín, Vymetal, Hochman, Valášek, Žežulka O., Wolf, Veselovský

 

UTB – UP

Druhý hrací den startoval ve Zlíně, kam dorazili hráči Univerzity Palackého k utkání s místní Univerzitou Tomáše Bati. Již před samotným výkopem bylo jasné, že hosté mají postup do play-off jistý, zatímco hráči UTB se budou, i přes případnou výhru, se sezónou loučit.

Po relativně klidném úvodu zápasu se jako první radovali ze vstřelené branky hosté, když se po pěkném uvolnění radoval z gólu Mráz. Po vyrovnání v 7. minutě, kdy se za domácí trefil Šiška, začali hráči UP praktikovat téměř celý zbytek první půle hru bez brankáře. Tížené ovoce to ovšem nepřineslo a po dvou zaváháních v hostující rozehrávce se zlínským povedlo dvakrát skórovat. Do druhé půle tedy přicházeli olomoučtí s dvougólovým mankem.

Hosty průběžné skóre nerozhodilo a i ve druhé půli pokračovali v praktikování powerplay. Paradoxně to byli ovšem zase domácí, kterým se povedlo přidat další branku. Poté, co Pafka zvýšil na 4:1, se domácí zatáhli a spoléhali už jen na rychlé protiútoky, které jim do té doby také bravurně vycházely. Ve 33. minutě jim vyšla další brejková situace a Šiška svým druhým přesným zásahem v zápase zvyšoval již na 5:1. Ve 37. minutě se parádní ranou prosadil hostující Zapletal a vykřesal pro olomoucké jiskru naděje. Ve 45. minutě ovšem domácí zvýšili náskok na rozdíl 4 branek a vypadalo to, že je po zápase. V tento moment začali hráči UP aplikovat powerplay, kdy se na pozici 6 hráče postavil střelec první branky Mráz. Bylo jasně vidět, že hosté mají hru bez brankáře velmi dobře nacvičenou, jelikož během 4 minut dokázali vstřelit 3 branky a utkání ještě pořádně zdramatizovat. Další gól ovšem už hráči Univerzity Palackého nestihli a ze Zlína se vraceli s prázdnou.

I přes jasně rozdané karty před začátkem utkání jsme mohli ve Zlíně vidět parádní reklamu na futsal, kterou dokázali hráči korunovat 11 brankami. Univerzita Tomáše Bati se tedy s UFL pro tuto sezónu loučí, rozloučila se ovšem tím nejlepším možným způsobem.

 

Ohlasy po utkání:

Martin Zapletal (hráč UP): „Věděli jsme, že nás nečeká nic lehkého. Spoustu kluků ze Zlína známe z 2. futsalové ligy, takže jsme očekávali vyrovnané utkání.“

Roman Foral (trenér UTB): „Bohužel jako v předchozím ročníku jsme opět nepostoupili ze skupiny. A jediné body, jsme paradoxně opět získali pouze proti UP. Myslím, že doplácíme na náročnost naší skupiny. Troufnu si říct, že se jedná o nejkvalitnější skupinu z celé Univerzitní futsalové ligy.

 

UTB – UP 6:5 (3:1)

Branky: 7. Šiška (Pafka), 23. Slovák (Foral), 24. Holomek, 27. Pafka, 33. Šiška (Pafka), 45. Blažek (Holomek) – 3. Mráz (Brázdil), 37. Zapletal (Tomaštík), 45. Brázdil, 48. Tilkeridis (Mráz), 49. Tilkeridis (Tomaštík) Žluté karty: nikdo Rozhodčí: Jurča – Štipčák

 

UTB: Bršlica – Holomek, Foral, Spáčil, Blažek, Šiška, Dvořáček, Slovák, Pafka, Grulich

UP: Obzina – Tilkeridis, Janík, Mráz, Tomaštík, Zapletal, Havrda, Brázdil

 

UJEP – VŠCHT

Ve středu večer byl v Ústí nad Labem na programu souboj dvou týmů, které stále čekaly na první letošní body. O motivaci postaráno bylo tedy v obou táborech, jelikož jak UJEP, tak VŠCHT chtěly vykřesat jiskru naděje na postup.

 Již ve 2. minutě potvrdil roli lídra týmu domácí kapitán Chmelan a když po pohledné akci poslal UJEP do vedení, vypadlo to, že se dnes dočkáme pořádných gólových hodů. V dalším průběhu prvního dějství bylo ovšem na obou týmech vidět, že případná porážka by byla neslučitelná s dalším pomýšlením na postup ze skupiny a obě mužstva hráli spíše ze zajištěné obrany. Žádná vyložená šance už do konce poločasu nepřišla, a proto odcházeli do kabin spokojenější domácí.

Stejně jako v první půli, tak i v té druhé udeřili hráči UJEP hned z kraje poločasu a po gólu Švejdy vedli již o dvě branky. Úplně totožný ale průběh druhého poločasu nebyl, jelikož za dalších 10 minut přidal třetí branku v Jeřábkově síti Novák a s chemiky to vypadalo bledě. Když za dalších 6 minut mířil přesně domácí Parachin, nenasvědčovalo nic tomu, že by hráči VŠCHT výsledek jakkoliv zvrátili. Čisté konto pro Živnůstku z toho ale nakonec nebylo. Hostující hráči během dvou minut dokázali vstřelit dvě branky a závěr zápasu měl ještě dramatickou tečku. Na domácích byla sice vidět frustrace ze zbytečně inkasovaných gólů, 3 body si ale už utéct nenechali.

 

Ohlasy po utkání:

Petr Parachin (hráč UJEP): „Myslím si, že se nám dnešní utkání celkem povedlo. V prvním poločase jsme hráli 1:0, ale pak jsme si v kabině řekli, co změníme, co zlepšíme a ve druhém poločase to bylo krásně vidět. Jsem moc rád, že jsem dostal tuto příležitost, hrát za univerzitní tým a zároveň mě těší, že při mém prvním zápase v této lize se mi povedlo dát hned první gól. Univerzitní futsal má za mě velký potenciál. Když se podívám na Univerzitní hokejovou ligu, tak ta už má veliké jméno a pokud se bude pokračovat tak skvěle jako doteď, tak má tento koncept rozhodně velikou šanci uspět.“

Matouš Eret (hráč VŠCHT): „Myslím si, že jsme ze začátku tahali za kratší konec, spíš jsme se bránili. Hráli jsme poměrně svědomitě do obrany, skvěle nás držel gólman. Ve druhém poločase nám odskočili a my začali hrát. Nakonec jsme mohli dát i více gólů a je škoda, že se nám to nepovedlo ještě více zdramatizovat. Moc se mi líbí, že tuto ligu hraje opravdu hodně týmů. Jsem rád, že nehrajeme pouze v Praze, ale jezdíme i po jiných městech a univerzitách.

 

UJEP – VŠCHT 4:2 (1:0)

Branky: 2. Chmelan (Švejda), 28. Švejda, 38. Novák (Chmelan), 44. Parachin – 46. Eret (Laba), 47. Laba (Jančík) Žluté karty: nikdo Rozhodčí: Mollinger – Lasch

 

UJEP: Živnůstka – Parachin, Zedníček, Šourek, Hora, Černý, Chmelan, Švejda, Šindelář, Novák

VŠCHT: Jeřábek – Tetour, Bouček, Horák, Laba, Soupír, Jančík, Kocián, Eret

 

MENDELU – MUNI

Jasného favorita měl čtvrteční zápas dvou brněných univerzit mezi Mendelovou a Masarykovou Univerzitou. Zatímco stoprocentní MUNI má jen ty největší ambice a kráčí si za postupem ze skupiny, tak MENDELU se po třech porážkách chtěla pokusit alespoň o čestný úspěch.

Už od úvodního výkopu bylo ale jasné, že Masarykova Univerzita nebude mít v derby žádné slitování a stav po 17 minutách byl už 4:0 pro hosty. Domácím se sice podařilo před pauzou snížit, ale žádné překvapení se v průběhu zápasu nekonalo.

Hráče MUNI zřejmě gól, který inkasovali před pauzou, nakopl, aby neusnuli na vavřínech a zbytek utkání tomu odpovídal. Hosté si s chutí zastříleli a konečným výsledkem 2:13 vyprovodili z palubovky Mendelovu Univerzitu ve velkém stylu. Pro domácí to byla velmi hořká tečka nejen za tímto zápasem, ale samozřejmě také za celou letošní sezónou, jelikož ve 4 duelech nezískali ani bod.

 

MENDELU – MUNI 2:13 (1:5)

Branky: 21. Mazák (Macháček), 27. Macháček – 6. Lidmila, 9. Hromek (Lidmila), 11. Kuchař (Lidmila), 17. Mosler (Hromek), 25. Hromek (Špička), 26. Sehnal (Mosler), 28. Hromek (Sehnal), 28. Lidmila (Vránek), 36. Sehnal (Vránek), 40. Lidmila (Špička), 43. Kuchař (Hromek), 44. Hromek (Lidmila), 46. Sehnal (Hromek) Žluté karty: nikdo Červené karty: nikdo – 50. Sehnal Rozhodčí: Čep – Jurča

 

MENDELU: Weiss – Kochan, Hojsák, Panteleev, Čermák, Fleischmann, Běhounek, Mazák, Šup, Najnar

MUNI: Mosler, Kuchař, Hromek, Špička, Vránek, Tylč, Sehnal, Lidmila

 

JU – UK

Duel dvou zatím stoprocentních týmů byl na programu ve čtvrtek dopoledne v Českých Budějovicích. Do Jihočeského kraje přijela Univerzita Karlova na souboj s Jihočeskou univerzitou. Postavení obou mužstev slibovalo skvělou podívanou.

Utkání bylo od samého úvodu velmi vyrovnané a na obou soupeřích bylo vidět, že si jsou dobře vědomi toho, o co se hraje. I přes mírný tlak domácího výběru to byli nakonec hosté, kdo jako první udeřil, konkrétně se ve 13. minutě trefil Sita. Hráče JU v první půli srážela špatná efektivita v zakončení a proto na přestávku odcházeli o něco spokojenější hosté.

Nástup do druhé půle vyšel domácím na výbornou a hned v první minutě druhého dějství dokázal vyrovnat Hušek. Zbytek utkání byl velmi podobný první půli, tedy vyrovnaná hra z obou stran. 5 minut před koncem utkání se ovšem začaly dít věci. Když ve 45. minutě posílal hosty do vedení Janko, většina přítomných už nevěřila, že by JU dokázala s nepříznivým vývojem cokoliv udělat. Kdo ale vydržel a zůstal v hale až do závěrečného hvizdu, musel si přijít na své. Minutu po inkasované brance totiž nejdříve dokázal vyrovnat Kalousek a tentýž hráč poté v posledních vteřinách zvrátil vedení na stranu domácího týmu.

Hráči UK se tedy i přes nadějně rozehraný zápas nakonec vraceli do Prahy s prázdnou, zatímco Jihočeská univerzita nasadila parádní tříbodovou tečku za dalším hracím týdnem UFL.

 

Ohlasy po utkání:

Jan Hušek (kapitán JU): „Byl to velice kvalitní zápas, ve kterém se střetly dvě zkušená mužstva. Pochválil bych určitě UK, protože mají výborný tým jak individuálně, tak týmově. Měli hodně nacvičených signálů, s kterými jsme měli problémy. Dnes nám přišlo fandit konečně hodně lidí a za to jsem samozřejmě rád.“

Matyáš Kubů (kapitán UK): „Co k tomu říct, je to obrovská škoda dostat takový gól v poslední vteřině. My jsme si to ale neprohráli tím posledním gólem, chtělo to určitě větší disciplinovanost před druhým gólem. Je to škoda, ale to je futsal.“

 

JU – UK 3:2 (0:1)

Branky: 26. Hušek (Pařízek), 46. Kalousek (Zástěra), 50.Kalousek (Pineau) – 13. Sita (Dumbrovský), 45. Janko (Chalupa) Žluté karty: 50.Kalousek – nikdo Rozhodčí: Matyš – Kaštánek

 

JU: Dřevojan – Pařízek, Strapek, Pineau, Zástěra, Kubát, Kalousek, Dočekal, Hušek

UK: Dlask – Chalupa, Sita, Dumbrovský, Fikrle, Král, Hucek, Borůvka, Dvořák, Janko, Kubů, Mareš

 

 

Autor: Matěj Čapek