Turnaj World InterUniversities Championships, jenž máš být oslavou univerzitního sportu v několika sportech, jako je například fotbal, volejbal, basketbal a právě také futsal, se letos odehrál ve španělské Barceloně v termínu od 9. do 13. listopadu. Má podporovat zásady fair play a rozmanitost všech univerzit. Tým VŠE postoupil po napínavém čtvrtfinále s UK v Univerzitní futsalové lize mezi nejlepší 4 týmy a v semifinále se utká s loňským obhájcem titulu z VŠB. Do Barcelony odletěl bez několika zraněných opor a bylo jasné, že to bude náročný turnaj s velmi kvalitním obsazením.

Futsalisté Vysoké školy ekonomické si vedli nad očekávání. Po velmi přesvědčivých výkonech v průběhu celého turnaje, kdy dokázali vyřadit i loňské vítěze z Madridu, dokráčeli až do finále, kde se znovu utkali s libyjskou univerzitou Zawia University. S tímto týmem okusili Pražané jedinou porážku ve skupinové fázi turnaje. A i ve finále byly karty rozdány jasně. Libyjci byli velkými favority, protože někteří z jejich hráčů jsou zároveň i členové libyjské futsalové reprezentace.

I přesto se hráči VŠE soupeře nezalekli a šli do zápasu s velkým odhodláním dotáhnout tento turnaj do zlatého konce. Nástup měli přímo raketový. Po třech šancích se ujali překvapivého vedení 3:0. Libyjský tým ale nic nevzdal a pár minut před koncem dokázal dotáhnout utkání do remízového stavu. O vítězi tedy musely rozhodnout pokutové kopy. Ty už si hráči VŠE vyzkoušeli v osmifinálovém klání. A i ve finále byli ti šťastnější! K velké radosti fanoušků v publiku. Protože valná většina přála právě borcům z české metropole. K tomu přispělo i jednání jednoho libyjského reprezentanta, který se při pokutových kopech nezachoval v duchu fair play a měl nevybíravé připomínky ke gólmanovi Pražanů.

Poté, co nedokázali ve 4. sérii Libyjci proměnit penaltu, mohli čeští futsalisté, společně se zaplněnou halou, propuknout v jásot.

Reprezentantům VŠE jménem Univerzitní futsalové ligy moc gratulujeme a jsme zvědaví na jejich výkony v závěrečné fázi naší Ligy. Tento počin je pravděpodobně staví do pozice favorita na celkové vítězství.

 

 

 

Autor: Marek Hromíř