Úvodní utkání týdne se odehrálo ve Zlíně, kam v roli favorita přijížděl loňský vicemistr z Ostravy. První minuty utkání byly opatrné z obou stran. Jako první se v zápase radovali hosté, kteří zásluhou Nguyena otevřeli skóre. Do konce poločasu se dokázali Ostravští prosadit ještě 3krát a na přestávku odcházeli se značným polštářem v zádech. Druhá půle se již víceméně dohrávala. Domácím se i přes velké množství šancí podařilo vstřelit pouze jednu branku, zatímco hosté mířili přesně hned v pěti případech. Světelná tabule se tedy zastavila na stavu 1:9, což studentům VŠB zajistilo postup do podzimních vyřazovacích bojů.

Šlágr skupiny Čechy sever se odehrál v Ústí nad Labem, kde se domácí UJEP utkal s lídrem skupiny z ČVUT. Úvodní minuty přinesly hned několik zajímavých útoků ústeckých hráčů, které nakonec vyústily i v první gól zápasu. Hostujícím hráčům se ovšem ještě do poločasu podařilo překlopit vedení na svou stranu a po brankách Kortiše a Bicana nastupovali do druhého dějství s lepší výchozí pozicí. Ve druhé půli si nešťastně srazil do vlastní branky střelu soupeře domácí kapitán Novák a vypadalo to, že si hráči ČVUT své vedení pohlídají až do závěrečného hvizdu. Následující minuty ovšem patřily UJEPu, jehož hráčům se podařilo během 5 minut vyrovnat a neustále se tlačili za vítězstvím. Domácí v závěru utkání přešli do powerplay, které nakonec přineslo své ovoce. Doslova v poslední vteřině zápasu se k míči dostal Jiří Chmelan a dokonal obrat domácích. Hostující tým tedy poprvé v sezóně ochutnal příchuť porážky a do Prahy se vracel bez bodu.

Ryze pražské utkání měli ve středu na svědomí hráči VŠE a VŠCHT. Prakticky celý zápas udávali tempo hry domácí ekonomové, ale i přesto první dějství skončilo bezbrankovou remízou. Dobře fungující obranný blok nakonec hostům body nepřinesl, neboť se postupně trefili Ondřej Žežulka a Adam Šenkýř. I přes vyrovnanou první půli dokázala ekonomka potvrdit roli favorita a připsala si důležité 3 body.

Poslední utkání středečního dne se odehrálo v Hradci Králové. Do zápasu nastoupily dva týmy, kterým zatím v kolonce získaných bodů svítila 0. I přes pohledné akce na obou stranách se diváci dočkali v úvodním dějství pouze jedné branky, o kterou se postaral domácí Ondřej Rataj. I ve druhém poločase se dokázali jako první prosadit hráči Karlovky, konkrétně Jiří Ševčík. Domácí se poté zatáhli a čekali na rychlé protiútoky. Místo toho ovšem přišla odpověď hostů, když se po kombinaci Šimečka a Švestky trefil první jmenovaný. Další minuty se odehrály ve vysokém tempu a na obou stranách přicházelo velké množství šancí. Konečné rozuzlení přišlo ve 46. minutě, když se prosadil Tomáš Tokoš a zvýšil na 3:1 pro UK HK. Do konce střetnutí už další branka nepadla a Karlovka tímto vítězstvím poslala jihlavské na poslední místo ve skupině.

Ve čtvrtek byl jako první na programu souboj plzeňských mediků a pražských zdravotníků. Očekával se vyrovnaný zápas, neboť ani jeden z týmů letos ještě nebodoval naplno. Předzápasové prognózy byly správné, jelikož po prvním dějství se odcházelo na přestávku za nerozhodného stavu, když medici museli 2krát dohánět vedení hostů. Ve druhé půli se jako první radovali Plzeňští, kteří v tomto zápase těžili ze skvělé produktivity Davida Gondzsaly, kterému na všechny 3 branky nahrával Martin Hříbal. Po vstřelení 4. gólu to vypadalo, že je po zápase, ale Pražané nesložili zbraně a utkání se snažili ještě zdramatizovat. I přes snížení na rozdíl jediné branky se hostující celek vyrovnání nedočkal a ze zápasu odjížděl s prázdnou.

V Olomouci už samozřejmě znali výsledek ze zápasu VŠB, po kterém se rozplynula šance na podzimní play-off. Úvodní poločas opanovali hosté a vypadalo to, že Ostravská univerzita se bude ve skupině pyšnit 100% bilancí. Ve druhém dějství nejprve navýšili hosté svůj náskok a zhruba o minutu později udeřili také domácí. Pár minut před koncem utkání začalo být na palubovce pořádně dusno. Ve 47. minutě dokázali Olomoučtí vyrovnat a všechno nasvědčovalo tomu, že na palubovce už se nic zásadního nestane. V té samé minutě ovšem obdržel červenou kartu Patrik Chlopek, což byla lehká kaňka za letošním povedeným tažením Ostravské univerzity. Ve 49. minutě dokázala Univerzita Palackého dokonat obrat a vypadalo to, že domácí se s letošní sezónou rozloučí výhrou. Heroický závěr korunovala branka hostující Dryáka, která v poslední minutě vyrovnal na konečných 3:3.

Asi největší šlágr tohoto týdne se odehrál v Českých Budějovicích, kam přijela Univerzita Karlova a jednalo se o zápas dvou doposud stoprocentních celků, které si to rozdaly o postup z prvního místa. Zatímco Jihočeši se pyšní skvělou ofenzivní silou, Pražané mají oproti tomu vynikající defenzívu, což bylo také jedno z hlavních předzápasových témat. První půle nabídla po jedné brance na obou stranách a očekávalo se, že druhé dějství nabídne boj o každý metr palubovky. Ve 34. minutě překlopil vedení na stranu svého týmu Votava a domácí poprvé v zápase vedli. Ještě 3 minuty před koncem trval v největším jihočeském městě tento stav. Ovšem ve 47. minutě vyrovnal hostující Hucek a vypadalo to, že Karlovka si remízu pohlídá. Nakonec to ovšem byli Budějovičtí, kteří měli poslední slovo, neboť se v poslední minutě prosadil Štěpán Pineau a Jihočeská univerzita se mohla začít radovat.

KOMPLETNÍ VÝSLEDKY A OHLASY PO ZÁPASECH

 

 

 

Autor: Matěj Čapek