Soutěž by měla být letos ještě více vyrovnaná než v loňské sezóně. K favoritům soutěže by mělo patřit nejspíše FU Kopřivnice, ale celou soutěž může vyhrát prakticky kdokoliv ze všech 12 týmů.

Systém soutěže je stejný jako ve VARTA futsal lize. Hraje se základní část, ovšem pouze jednokolově a poté následuje pro nejlepších 8 týmů play-off na 2 vítězné zápasy. Poslední 4 týmy se utkají ve skupině o udržení, kde odehrají celkem 6 zápasů každý s každým. „Zavedení play-off byl ten nejlepší krok, který jsme mohli udělat, ty zápasy se všechny hrají před zcela zaplněnými halami. Rekord byl v loňském finále, kdy na poslední rozhodující zápas přišlo 380 lidí!“ dodává předseda oblasti F, Martin Kapsa.

Pohár obdrží vítěz základní části soutěže a  dále nejlepší střelec, asistent a vítěz kanadského bodování. V play-off dále obdrží poháry nejlepší tři týmy celého ročníku a rovněž vyhlašujeme nejlepšího hráče a brankáře play-off. Postup do druhé ligy si zajistí pouze celkový vítěz.

A právě o postup bude v letošní sezóně veliký boj. Do druhé ligy by chtěly týmy FU Kopřivnice, GT Trojanovice, Oskarol Orlová, Roub Vítkovice, 1. FC Tornádo Nový Jičín a Beach Boys Odry.

Velkou novinkou od letošní sezóny bude rovněž možnost sázení na futsalové zápasy. A to u společnosti MAXITIP, která zařadí do své nabídky vždy všechny zápasy v každém kole divize F a rovněž jsou ještě v jednání ceny pro nejlepší mužstva v soutěži od této společnosti.

„Kvalita a prestiž naší divize rok od roku roste a hlavním impulzem byla valná hromada před třemi lety, kdy mi kluby jednoznačně daly svoji důvěru a zvolily mě za předsedu celé oblasti na severní Moravě. Když se podívám zpětně, kdy soutěž hrálo 8 týmů a byla téměř na zrušení, kdy ve 2.lize bylo 9 týmů a z toho pouze čtyři z naší oblasti, tak už to bylo opravdu hodně špatné. Teď po třech letech práce máme jednoznačně nejlepší divizi ze všech šesti oblastí a vše dokresluje 2.liga, kde hned sedm týmů patří regionálně pod naší oblast a mohlo jich být dokonce osm, kdyby na svazu vzali do 2.ligy Roub Vítkovice. Tolik týmů z naší oblasti ve druhé lize ještě historicky nikdy nebylo.“ říká Martin Kapsa.